BIATLON VČERA A DNES NA VÝSTAVĚ V GALERII U HANÁKA

30.12.2011 17:53

Úspěch výstaby o prostějovském biatlonu se dostal i na internetová média. Předkládáme plné znění článku ze stránek www.pvnovinky.cz, jehož originální podobu naleznete na: https:// pvnovinky.cz/biatlon-v%C4%8Dera-dnes-na-v%C3%BDstav%C4%9B-v-galerii-u-han%C3%A1ka

 

V galerii U Hanáka ve Školní ulici připomíná expozice sestavená z fotografií, dokumentů a tiskovin historii a současnost prostějovského biatlonu. 

Co předcházelo biatlonu na Prostějovsku i jeho aktuální situaci mapuje zajímavá výstava v galerii U Hanáka. Jde o retrospektivní ohlédnutí za aktivitami na fotografiích, v dokumentech a tiskovinách zachycující sport, který byl v minulosti jedním z nejrozšířenějších. Základem biatlonu byly branné závody, které dřív provozovaly masově všechny školy. Na Prostějovsku byli průkopníky tohoto sportu Radomil Večeřa a Antonín Dušek, který je současným předsedou klubu biatlonu.  

„Klub biatlonu Prostějov prošel dlouhou historickou cestou od začátků v tehdejším Svazarmu až po dnešní členství mezi téměř sedmdesátkou klubů Českého svazu biatlonu. Věnujeme se letnímu biatlonu, což je dvojboj v běhu v terénu a střelba. Těší nás úspěchy našich závodníků v seniorských kategoriích, ale především máme radost z mladých talentů. Klára Halmo získala bronzovou medaili na republikovém mistrovství. Naši žáci sbírají zkušenosti i na mezinárodních závodech, letos se zúčastnili Velké ceny na Slovensku,“ nastínil současný stav tohoto sportu místopředseda klubu Antonín Bůžek. 

Prostějovský Klub biatlonu získal do vlastnictví sportovní areál s malorážkovou střelnicí ve Zdětíně, který spravuje a je jeho tréninkovou základnou. Letos prošla střelnice rekonstrukcí díky peněžní podpoře Českého svazu biatlonu. Už sedmnáct let zde pořádá klub koncem dubna regionální závody a závody Českého poháru. Členové klubu stáli i u založení Běhu v lázních Skalka, který je součástí ligy vytrvalců a letos se zde konal už 5. ročník. 

„I naši závodníci se zúčastňují ligy vytrvalců, což je celoroční seriál závodů v přespolním běhu. Je to výborná příprava potřebná pro biatlon. V okolí Skalky je příhodný terén a spolupráce s obecním úřadem je zárukou kvalitních závodů,“ doplnil informace místopředseda. Na svou činnost získává Klub biatlonu Prostějov finanční prostředky jednak z příspěvků členů a dále od sponzorů. Svou podporu tomuto sportu vyjadřuje i Město Prostějov a Olomoucký kraj formou finančního příspěvku v rámci veřejné finanční podpory. Výstava v galerii U Hanáka bude přístupná do konce prosince,  s největší pravděpodobností bude prodloužena až do konce ledna.     

(jap)

Zpět