ZDĚTÍN 2014 - NAPSALI O NÁS

04.05.2014 18:24

Biatlon má i svou letní podobu, v sobotu se závodilo ve Zdětíně

Úterý, Duben 29, 2014 - 08:45
H. Baronová, M. Havelka
Zdětín, Prostějov – Ještě donedávna nebyl biatlon sportem, který by stál ve středu zájmu. Poslední zimní olympiáda v Soči a úspěchy našich biatlonistů vynesla tuto disciplínu na vrchol pozornosti. Biatlon žije i na Prostějovsku už téměř čtvrt století.

I když biatlonový klub oficiálně vznikl v roce 1990, kořeny sahají až do 70. let, kdy Radomil Večeřa přišel na základní škole v Bedihošti s myšlenkou kroužku branných sportů. V průběhu let klub několikrát změnil název. Za zlomový se ale dá pokládat rok 1995, kdy s novým názvem Biatlon club Prostějov získávají sportovci ve stejném roce i malorážkovou střelnici ve Zdětíně. To přivedlo funkcionáře klubu také k myšlence připravit regionální závod v letním biatlonu. Ten je dodnes součástí seriálu závodů Českého poháru v letním biatlonu. Poslední změna názvu přišla na konci roku 2001, odkdy biatlonisté reprezentují Prostějovsko pod názvem Klub biatlonu Prostějov.

Ačkoliv je biatlon znám především ve spojení se zimními sporty, podle předsedy klubu Antonína Duška má svoji letní podobu, kdy ke střelbě je další položkou běh nebo i cyklistika. „Závody v letním biatlonu mají letos svůj dvacátý ročník, zároveň popáté jsou memoriálem šéftrenéra a jednatele klubu Radomila Večeři,“ poznamenává předseda s místopředsedou klubu a duší závodu PhDr. Antonínem Bůžkem. Zmiňovaný Radomil Večeřa předčasně zemřel v roce 2009 a po něm převzal hlavní organizátorské otěže toho závodu jeho syn Roman Večeřa.

Do areálu ve Zdětíně se v sobotu sjeli závodníci z celé Moravy v kategoriích od 10 let až po neomezenou horní věkovou hranici v kategorii veteránů. „V jednom dni probíhají dva samostatné závody Českého poháru, aby se využil čas a tím náklady,“ dodává A. Dušek.

Samozřejmě musela také padnout otázka, zda úspěch biatlonistů na olympiádě se projevil také v zájmu o tento sport v Prostějově. „V našem klubu jsme měli už také přeborníky republiky. Odezva na olympijské úspěchy teprve přijde,“ říká s tím, že areál ve Zdětíně stále udržují a vylepšují i díky podpoře biatlonového svazu, takže podmínky pro tento sport jsou na dobré úrovni.

Jak také Antonín Dušek dodává, jubilejní 20. ročník závodů byl i příležitostí k oceňování nejlepších organizátorů, rozhodčích a funkcionářů, kteří se za celá léta na přípravě závodů podíleli. „Chci poděkovat především Hnutí ANO, které připravilo ceny jak pro samotné závodníky, tak pro slavnostní ocenění. Jinak bychom se samozřejmě neobešli i bez dalších sponzorů, díky nimž bylo možné vytvořit adekvátní podmínky pro závod takového rozsahu,“ uvedl pro Týdeník předseda Klubu biatlonu Prostějov Antonín Dušek.     

 

ZDROJ: https://www.itydenik.cz/zpravy/biatlon-ma-i-svou-letni-podobu-v-sobotu-se-zavodilo-ve-zdetine 

 

Zpět